Wednesday, March 29, 2017

BISCAKE


ASSALAMUALAIKUM

Dah lama tak update blog dairi sally ni ... rindu rasanya, jadi setelah sekian lama menyepi diri kali ini ina nak kongsi resepi yang diolah sendiri oleh ina. Sedap ke tak sedap ke terpulanglah pada citarasa sendiri ya.

 


Bahan-bahan utamanya ialah : 

3 cawan tepung gandum (diayak bersama 2 sudu teh baking powder)
1 cawan biskut digestive (hancurkan)
2 cawan gula kastor (boleh dikurangkan)
3 sudu besar krimer manis dibancuh dengan air suam menggunakan mangkuk kecil
1 cawan minyak masak
Sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya :

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan putar sehingga sebati. Kalau adunan keras bolehlah ditambah air bancuhan susu tadi sedikit lagi sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair dan tidak terlalu keras. Biscake ini tidak menggunakan telur sebab itu bergantung pada kecairan bancuhan susu tadi. 

Sapu mentega pada keliling acuan kek seperti ina menggunakan acuan roda dan dimasak di atas dapur gas sahaja. Kemudian masukkan adunan biscake ke dalam acuan roda dan bolehlah di bakar selama 30 - 35 minit sehingga masak. 

Selamat mencuba. 




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket