Saturday, December 20, 2014

BERCUTI DI RUMAH MAK BAHAGIAN 1



ASSALAMUALAIKUM

Minggu lepas iaitu hari ahad...14hb Disember, sally dan anak-anak pergi bercuti di rumah mak di gombak. Kami bertolak dari rumah waktu petang dengan teksi sebab suami sally kerja dan tak dapat hantar kami anak-beranak ke sana. Mak sally masak bihun sup yang simple aje untuk makan petang tu dan anak sally...nabilah sediakan roti baguette (beli di kedai) dengan mushroom sup. 




Hari isnin pagi tu kami 'breakfast' dengan nasi goreng yang di masak oleh sally.


Tengahhari tu adik sally...farah pun sampai. Dia belanja kami semua makan nasi beriani ayam dengan cendol. 


dan juga...kek red velvet, kek pandan, kek chocolate moist dan kek lobak


Malam tu pulak mak sally beli roti naan yang enak dimakan dengan kuah kacang dhal, sambal dan sos pudina. (tak sempat ambik gambar...jadi sally ambik kat google je..)


Esoknya iaitu hari selasa kami sekeluarga pergi berjalan-jalan di KL Festival City yang terletak di Danau Kota. Tak beli banyak barang pun kat situ. Anak sally beli novel Manisnya Cinta di kedai buku Mph. Singgah di Kaison sally beli pewangi almari baju.




Dah penat berjalan...singgah makan di Chicken Rice Shop. 




Hainanese Steamed Chicken Rice with Soup


Prime Honey BBQ Chicken rice with soup, Nyonya Pai Tee, Famous Stuffed Fish Ball


Soy Sauce Chicken rice with soup


Air untuk mak mesti Soya Bean with Grass Jelly...dan juga untuk farah dan anak-anaknya


Air untuk sally pula Fresh Lime with Sour Plum ... sedapnya...anak-anak sally pula order Ice Lemon Tea


Akhir sekali Rojak Penang...sedap, pekat cuma takde buah mangga. Kalau ada buah mangga lagi sedap...hehe

Sampai sini dulu nanti kita sambung bahagian ke 2 ye...















Monday, December 8, 2014

DANNY DALAM KENANGAN


ASSALAMUALAIKUM

Baru 5 bulan je Danny tinggal bersama-sama kami, tak sangka semalam dia pergi jua... Tak tau apa punca kematiannya sama ada keracunan atau kena langgar. Sejak akhir-akhir ini memang perangai dia pelik sikit, danny dah tak aktif macam selalu. Dia selalu nak duduk dan tidur di pangkuan anak sally...siti khadijah maklumlah 5 bulan lepas, siti dah selamatkan dia dan bawa dia pulang. Masa tu siti dan kawan-kawannya dalam perjalanan balik dari menyambut hari raya aidil fitri di kawasan perumahan Semarak, Batang Kali dan terdengar suara anak kucing dalam longkang. Salah seorang kawan siti...atiqah keluarkan dia dari dalam longkang dan kebetulan masa tu kami baru aje kehilangan misteri Tehmuk (kucing kesayangan kami) jadi siti pun ambik untuk membelanya. Mula-mula sally keberatan sebab...tak tau kenapa??? tapi bila dah sampai rumah rasa kesian pulak. Danny kucing kesayangan kami selepas Tehmuk, dia pengganti kepada tehmuk sebab dia kucing betina. 









Danny masa mula-mula dibawa balik...

Danny dah mati...petang semalam

Kubur Danny...

SEDIH...baru je nak menumpang kasih dengan danny tapi tak de rezeki. Sekarang kat rumah ni pun hanya tinggal seekor aje iaitu Hitam kucing jantan kesayangan suami. Itulah satu-satunya waris Tehmuk yang tinggal...

Nak tau apa perasaan kami...selalunya sally taklah sedih sangat bila tanam anak-anak tehmuk yang mati masa kecik-kecik dulu tapi bila Danny ni tak tau tiba-tiba aje keluar air mata dan sebak bila mencangkul tanah tu..., Siti apa lagi menangis teresak-esak bila Danny mati...sampailah saat mencangkul tanah tu...

Sabar Siti Khadijah...kita tak de rezeki nak bela dia, bagi makan dia, bermain dgn dia dan menumpang kasih dgn dia... Allah SWT lebih mengetahui...













Monday, December 1, 2014

JOM MAKAN-MAKAN di PIZZA BIG BOX


ASSALAMUALAIKUM

Sabtu lepas...29hb tu, anak sally nabilah order PIZZA BIG BOX untuk makan petang. Pizza pilihan ialah Jam Packed Pizza. Hidangan lain dalam big box tu ialah Chicken Meatball Bolognaise, Roasted drumettes with New Orleans marinate, Garlic bread dan Mushroom Soup. Memang sedap dan berbaloi dengan harganya. Jom layan gambar-gambar ...








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket