Monday, January 11, 2016

AGAR-AGAR SUSU


ASSALAMUALAIKUM





Bahan-bahan untuk membuat agar-agar susu ialah :

1 paket agar-agar (20 gram)
6 cawan air
1 cawan gula
1 1/2 cawan susu sejat Ideal/Carnation
Beberapa titis esen vanila
Pewarna makanan

Cara membuatnya :

Masak agar-agar dengan air hingga larut kemudian masukkan gula dan kacau sebati hingga gula juga larut. Tapis ke dalam 4 mangkuk berasingan. Bahagikan sama rata banyaknya. 3 mangkuk diletakkan pewarna yang berlainan warna dan dibiarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan ke dalam peti ais. 1 mangkuk lagi di masak semula di dalam periuk bersama-sama dengan 1 1/2 cawan susu sejat tadi dan dititiskan esen vanila ke dalamnya. Biar sehingga mendidih tak perlu masak lama-lama sekadar nak sebatikan susu sejat tadi dengan agar-agar. Kemudian tuangkan ke dalam acuan dan dibiarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. 

Agar-agar berwarna yang telah keras tadi bolehlah dipotong kecik-kecik seperti dalam gambar. Kemudian taburkan ke dalam agar-agar susu tadi yang belum keras sepenuhnya. Sejukkan semula di dalam peti ais sebelum dihidangkan. Selamat mencuba.   



Friday, November 13, 2015

GIVEAWAY DUIT SAKU & BAWAL AIDIJUMA by CIK TULIP


ASSALAMUALAIKUM


Blog cik tulip 'simple' dan senang 'loading' 

Sesiapa nak join sila lah klik banner di atas yer...

Anda di tag : 







Saturday, October 31, 2015

GIVEAWAY DUIT SAKU DARI BBL


< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Rasanya dah makin stress rakyat Malaysia dengan isu harga barang & perkhidmatan dah naik. Pergi sana - harga barang naik, pergi situ - harga itu naik & datang sini pun dah naik harga. Tapi jangan risau jangan kusut kepala kerana BBL nak kasi duit saku untuk korang! 

Tepuk tangan sikit!

Boleh buat belanja nasi lemak & teh tarik untuk breakfast atau beli nasi goreng telur mata makan malam ya. Kiran macam BBL belanja versi digital la. Okay check out berapa banyak duit saku untuk pemenang.

Hadiah duit saku dari BBL

Duit saku RM30 
untuk 1 orang pemenang

Duit saku RM20 
untuk 1 orang pemenang


Duit saku RM10 
untuk 2 orang pemenang

Duit saku RM5 
untuk 4 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

#Masukkan blog BBL dalam Bloglist Korang

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway Duit Saku Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 November 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 November 2015 nanti


BBL ~ Cepat submit link URL korang
o\( ̄ρ ̄)/o

Sekian terima kasih & selamat hari raya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket