Tuesday, November 7, 2017

GASTRIK & GERD BAHAGIAN 2


ASSALAMUALAIKUM

Hari ni kita jumpa lagi di bahagian 2 cerita ina pasal gastrik & gerd ni ya...sebelum tu tengok gambar ni dulu ya...


Related image


Dibawah ini ada penerangan mengenai GERD yang ina faham hasil dari perkongsian admin dalam grup kami.


What is GERD?
Gerd atau nama panjangnya 'gastroesophageal reflux disease' adalah sejenis penyakit yang bersangkut paut dengan melimpahnya asid perut ke esofagus atau salur pemakanan. Tak kira la asid tu banyak atau sikit. Ini yang kita panggi asid refluks. Di antara esofagus dan perut ada satu injap yang kita sebut sebagai LES atau lower esophageal sphincter. LES ni kerja dia macam pintu (2 arah). Bila kita makan biasanya dia akan buka dan bila tak makan sepatutnya dia tertutup.
Mereka yang mengidap GERD ni pintu tu terbuka round the clock. Tak reti reti nak tutup dah. Tuh sebab asid banyak atau sikit pun melimpah ruah la dia naik ke esofagus. Adakalanya sampai masuk ke airway sehingga menyebabkan kita seperti tak cukup bernafas atau kurang udara.
Apa pulak symtom- symtomnya? Biasanya pengidap gerd akan kerap terkena pedih ulu hati, sakit tekak yang berpanjangan, tekak seperti terasa ada sesuatu dan macam macam lagi.
Penyebabnya pula seperti obesiti, Hernia, merokok, wanita mengandung dan ada beberapa sebab yang lain termasuk anxiety (vise versa). Saya sangat percaya yang gerd di sebabkan asid yang tidak optimum sebab kalau asid kita terlebih tak ada la masalah penghadaman.
Pesakit gerd akan menghadapi masalah penghadaman yang agak ketara dan lanjutan dari situ perut mereka selalunya di penuhi angin (kembung) yang kadang kalanya melarat ke kepala dan anggota badan yang lain seperti kaki dan tangan.
Apa beza pulak GERD dan Gastrik? Ini yang ramai orang confuse. Kebanyakkannya ingat sama aje sebab doktor pun suka bagitau pesakit GERD yang mereka ada gastrik. Gastrik sebenarnya adalah penyakit lain di mana perut kita akan berasa pedih. Ini di sebabkan radang yang ada di dalam perut.
Antara penyebabnya ialah bakteria (eg. hpylori), alkohol dan ubat ubat seperti 'pain killer'. Kalau dalam report doktor biasanya disebut sebagai 'gastritis'. Radang juga boleh menyerang bahagian lain seperti di esofagus (esophagitis), di usus (enteritis) dan sebagainya.

Kadang-kadang tu memang susah jugak nak faham maksud penyakit gastrik sahaja dan gastrik dan gerd ni, hanya orang-orang yang mengalami sahaja yang tau macammana rasanya. Selepas ina masuk grup ni dan tau serba sedikit pasal gerd ni selalu jugak lah ina google cari apa-apa yang berkaitan tentang penyakit ini termasuklah mencari ubat-ubat, makanan yang boleh dan tidak boleh dimakan dan  bagaimana cara mengatasinya. Kadang-kadang tu rasa fed-up pun ada tapi sekarang ina dah pasrah dan berserah pada ALLAH SWT sebab hanya DIA sahaja yang maha mengetahui sebab musababnya penyakit ini diberikan pada ina.

Dari segi pemakanan memang ina akan berpantang seperti yang disarankan di dalam grup kami dimana ina lebih kepada makanan yang digril, rebus, bakar. Sayur-sayur yang boleh ina makan ialah daun salad panjang, kailan, sawi bunga dan pak choy batang hijau. Buah yang selalu ina makan ialah epal merah. Makanan tambahan ialah seperti kurma dan badam. 

Air minuman yang ina selalu minum ialah air suam dan air hirisan lemon sahaja. Air mineral ina memang tak boleh sebab akan rasa sukar bernafas. Air zam-zam memang bagus buat ina. Lepas minum mesti akan sendawa.

Rasanya sampai disini sahaja cerita bahagian ke 2 yer...doakan semoga ina cepat sembuh dari penyakit GERD ini ye...dan ina juga mendoakan semoga anda semua yang ada menghidap penyakit gastrik dan gerd ini juga akan cepat sembuh dan sihat semula...aamiin. 










Friday, October 27, 2017

GASTRIK DAN GERD BAHAGIAN 1

ASSALAMUALAIKUM

Rindunya nak menulis kat blog ni, dah lama ina tak menulis kan! Maklumlah gara-gara ina kena serangan gastrik dan gerd ni langsung dah tak bersemangat nak menulis. Tapi itu dulu sekarang ina dan beransur pulih sikit-sikit dan harapnya dapatlah sembuh sepenuhnya insyaallah. Kita hanya berikhtiar Allah swt yang menentukan.

Ina pun tak pasti tarikh sebenar serangan gastrik dan gerd ni tapi kalau tak silap dah hampir 2 tahun. Puncanya bila makan je abis muntah balik dan sukar bernafas. Perut tak boleh makan dalam kuantiti yang banyak. Tekak tu asyik rasa nak muntah aje. Perut rasa ketat. 

Suatu hari tu dah tak tahan sangat badan lemah maklumlah dah tak berselera makan pastu asyik muntah-muntah dan pening kepala, ina pun kena la tahan kat Klinik Ulu Yam Baru dari pagi sampai petang. Dalam pengawasan doktor jantung ok pastu doktor suruh pergi buat skop kat Hospital Selayang untuk lihat bahagian dalaman perut dan usus sebab mula-mula doktor suspek ada ulser peptik.

Dari hari ke hari tak pergi pergi jugak ke hospital selayang tu hanya bertemankan ubat-ubat gastrik dan pantang makan je...ina ni pun sebenarnya takut nak pergi hospital lebih-lebih lagi bila bau ubat kat kawasan hospital dan orang yang ramai...hehe.

Kemudian adik ina...farah kenalkan pada grup GASTRIK & GERD di facebook. Dari situ banyak maklumat yang dapat ina pelajari dan jadikan amalan harian terutama dari segi pemakanan yang betul. Terima kasih pada Lora Salleh dan Norhaidah Mohd Aris dan sekarang nama grup tu dah bertukar kepada GASTRIK & ASID REFLUK MALAYSIA COMMUNITY.

Akhirnya bulan mac 2017, ina pergi buat ultra sound kat KPJ Rawang dan doktor dapat detect ada polip sebesar 5mm di dalam kantung hempedu. Disebabkan polip tu masih kecil jadi doktor tak bagi apa-apa ubat hanya disuruh berpantang makan dan katanya kalau dalam masa 3 atau 6 bulan sakit bertambah teruk kena datang semula untuk buat rawatan. 

Pada bulan september 2017 akhirnya selepas berkali-kali datang ke hospital selayang untuk rawatan dengan doktor pakar akhirnya tiba juga masa yang dinanti-nanti iaitu rawatan skop endoskopi iaitu memasukkan kamera ke dalam mulut untuk melihat dalam perut dan usus kecik. Hasil keputusan amat memeranjatkan ina, macam tak percaya tapi itulah hasilnya iaitu perut ina bersih tak ada luka atau tanda merah-merah. Doktor yang cakap dan ina pun dapat tengok dan dengar masa doktor sedang gerakkan wayar kamera tu melalui skrin di atas. Kadang tertanya-tanya juga abis tu apa penyakit sebenar yang aku hidapi ni? 

Alhamdulillah dah selesai juga buat skop tu. Bila tanya keputusan gerd dan doktor cakap tak ada, tapi ina masih rasa yang simptomnya masih ada. Ubat gastrik pun doktor kata dah tak payah makan. Disebabkan ina ada polip dalam kantung hempedu tu jadi doktor buat temujanji untuk buat scan pulak bulan februari tahun depan. 

Sampai di sini dulu cerita dari ina untuk bahagian 1 yeee... insyaallah kita sambung lagi di bahagian 2 nanti. 




Thursday, June 8, 2017

BEBOLA DAGING MASAK MASAM MANIS


Assalamualaikum, Selamat Berpuasa. Hari ini ina nak kongsi resepi BEBOLA DAGING MASAK MASAM MANIS yang ina masak semalam untuk juadah berbuka puasa. Bahan-bahan yang mudah didapati dan cepat memasaknya.

Bahan-bahan : Bebola daging segera 1 paket
                           1 biji bawang besar dipotong dadu
                           1 biji buah tomato dipotong dadu 
                           1 sudu besar sos tomato
                           1 sudu besar sos cili
                           pes cili terpulang kepada kepedasan masing-masing
                           garam
                           gula
                           air asam jawa
                           1 sudu besar kicap manis
                           2 sudu besar sos tiram
                           daun bawang, daun sup untuk hiasan
                           sedikit halia dihiris

Cara memasak : Bebola daging direbus dahulu sehingga masak kemudian toskan dan goreng 
                             terpulang sama ada nak goreng garing atau sekejap pun boleh. Bila dah 
                             digoreng angkat dan minyak yang sama tumiskan halia sehingga naik bau 
                             kemudian masukkan pes cili masak sehingga pecah minyak pastu masukkan 
                             sos tomato, sos cili, kicap manis, sos tiram, garam, gula. Biarkan sebentar
                             kemudian masukkan bawang besar dan buah tomato. Akhir sekali masukkan
                             air asam jawa sedikit dan bebola daging tersebut. Gaul rata sehingga kering
                             sedikit kuahnya dan bolehlah dihidangkan dan dihiasi dengan daun bawang
                             dan daun sup. Ina tak letak daun sup sebab tak ada stok kat rumah...hehe.


 Selamat mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket