Friday, November 13, 2015

GIVEAWAY DUIT SAKU & BAWAL AIDIJUMA by CIK TULIP


ASSALAMUALAIKUM


Blog cik tulip 'simple' dan senang 'loading' 

Sesiapa nak join sila lah klik banner di atas yer...

Anda di tag : 







Saturday, October 31, 2015

GIVEAWAY DUIT SAKU DARI BBL


< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Rasanya dah makin stress rakyat Malaysia dengan isu harga barang & perkhidmatan dah naik. Pergi sana - harga barang naik, pergi situ - harga itu naik & datang sini pun dah naik harga. Tapi jangan risau jangan kusut kepala kerana BBL nak kasi duit saku untuk korang! 

Tepuk tangan sikit!

Boleh buat belanja nasi lemak & teh tarik untuk breakfast atau beli nasi goreng telur mata makan malam ya. Kiran macam BBL belanja versi digital la. Okay check out berapa banyak duit saku untuk pemenang.

Hadiah duit saku dari BBL

Duit saku RM30 
untuk 1 orang pemenang

Duit saku RM20 
untuk 1 orang pemenang


Duit saku RM10 
untuk 2 orang pemenang

Duit saku RM5 
untuk 4 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

#Masukkan blog BBL dalam Bloglist Korang

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway Duit Saku Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 November 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 November 2015 nanti


BBL ~ Cepat submit link URL korang
o\( ̄ρ ̄)/o

Sekian terima kasih & selamat hari raya

Wednesday, October 28, 2015

HAPPY BIRTHDAY NABILAH


ASSALAMUALAIKUM

OKTOBER ...bulan yang paling ramai ahli keluarga termasuk saudara-mara yang menyambut hari lahir. Awal bulan hari tu besday mak ina, kami adik-beradik menyambutnya di rumah mak di gombak. Cerita penuh di blog adik ina ... klik sini. 

Anak sulung ina...Nabilah dan anak buah...Maria juga lahir pada tarikh dan bulan yang sama tapi tahun aje yang lain. Tahun ni nabilah menyambut hari lahir yang ke 21 tahun. Cepatnya masa berlalu...berbagai cerita pahit manis, suka duka, sedih tawa dah kami lalui dari kecil waktu persekolahan, masuk kolej FIM dan sekarang sudah bekerja sebagai salah seorang chef di salah satu restoran SR di batang kali ni. Ina bersyukur kepada ALLAH SWT kerana dikurniakan dua orang puteri yang mudah berbincang segala masalah. 

Untuk Nabilah...umi ucapkan Selamat hari lahir, semoga panjang umur, murah rezeki, diberkati oleh ALLAH SWT dalam kehidupan di dunia dan di akhirat dan juga semoga mendapat jodoh yang soleh yang boleh memberi kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat serta berjaya di dalam bidang pekerjaan yang diceburi...insyaAllah...amin. LOVE U both...adik & kakak.

Menu biasa-biasa sahaja untuk besday nabilah tahun 2015 ni ... 



Chocolate cake dibuat oleh besday girl sendiri


Bihun goreng 


KFC

Itu sahaja...









Monday, October 26, 2015

FUYOOO!!! GIVEAWAY by MAMA DARWIISH



ASSALAMUALAIKUM

Hari ini nak join giveaway dari Mama Darwiish lah...kepada kawan2 yg nak join jugak tu silalah klik kat banner di bawah ye...


Maaf ye pada Mama Darwiish sebab tak boleh copy paste...sebab tu ringkas macam ni aje.

Tag : Afie






Monday, August 3, 2015

HARI RAYA AIDIL FITRI 2015 / 1436H


ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah dapat juga menulis cerita untuk kali ini. Alhamdulillah...syukur kepada Allah SWT kerana tahun ini sally dan keluarga dapat menyambut HARI RAYA AIDIL FITRI 2015/1436H dengan sempurna. 

Hari raya pertama tahun ini kami beraya di rumah mak di gombak kemudian selepas solat jumaat kami menyambut raya pula di rumah makcik suami sally di selayang. Raya kedua pula kami beraya di rumah kak long suami di shah alam kemudian bertolak pula ke rumah adik sally ... farah di sg buluh. Malam pula beraya di pinggiran batu caves rumah adik ipar (suraya).

Raya ketiga pula kami beraya di rumah abang sally di segambut kemudian dari situ kami bertolak balik ke batang kali pada sebelah petangnya. Seminggu selepas raya pula  adik ipar sally dari perlis (sheena) sekeluarga datang beraya ke rumah kami. Hari selasa pula kakak sally sekeluarga yang tinggal di kuantan datang beraya ke rumah kami. 1hb ogos pula mak, abang kamal sekeluarga, nizam dan farah sekeluarga datang beraya di sini pula. 

Seronok rasanya bila ramai-ramai datang ke rumah sally...terima kasih pada yang hadir dan yang tidak dapat hadir tu tak pe...bila-bila masa pun kan boleh datang, tak semestinya hari raya jer kan! ok sekarang kita layan gambar-gambar pulak yer...


chipsmore cupcake utk keluarga dari perlis (sheena)


ayam masak merah, sayur jelatah & ayam goreng segera (tiada dlm gmbr)


nasi putih


bihun goreng, nasi impit, kuah kacang, sayur lodeh, ayam goreng segera, kek minyak untuk keluarga kak lela (kuantan)


rendang ayam, kari telur, sayur kangkung tumis air, chocolate moist cake untuk rombongan ketiga...mak, abg kamal sekeluarga, nizam, farah sekeluarga


puding jagung dan drummet chicken dibawa oleh mak


macaroni + chicken + cheese baked dibawa oleh farah


chocolate moist cake dibawa oleh farah


rojak jambu air & nenas madu dibawa oleh farah


chocolate moist cake dibuat oleh anak sally...nabilah


kek minyak dibuat oleh nabilah


kek yang ni dibuat oleh farah (tokey kek) utk besday dia dan nizam, dimakan pada hari raya ke2 di rumahnya

Ok itu saja...

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

MAAF ZAHIR & BATIN
























Monday, June 15, 2015

Pasembur style sally


ASSALAMUALAIKUM

Hari ni sally nak kongsi resepi pasembur yang mudah dan murah. 

Bahan-bahannya : 


Timun dan sengkuang dihiris memanjang, taugeh dan kacang panjang dicelur


Telur direbus dan tauhu digoreng


Cucur udang


Kuah kacang ... resepi dari Kuah sate Haji Samuri 


Satukan bahan-bahan dalam pinggan


Akhir sekali tuangkan kuah kacang diatas bahan-bahan tadi dan sedia untuk dimakan.








Friday, May 22, 2015

Monday, May 11, 2015

APRIL LAGI ~~~ BESDAY SITI & UMI 2015


ASSALAMUALAIKUM

April datang lagi...seperti biasa sambutan hari kelahiran kami berdua secara sederhana dan ala kadar aje walaupun begitu tahun ni best sebab dapat banyak hadiah dan anak sulung sally dah pun bekerja jadi dia sponsored 'kek besday'...hehe


Kek Chocolate Indulgence dari Secret Recipe



Makan tengahhari...untuk sekeluarga tau!


Dinner plate dan Snack plate


Hadiah untuk Siti dari umi (sally)


Dress hadiah untuk Siti dari Nabilah


Hadiah untuk sally dari Nabilah


Hadiah untuk sally dari Siti 


Hadiah untuk sally dari emak 


Jajan untuk budak-budak sekolah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Awal bulan Mei ari tu turun rumah mak hantar pc untuk dibaiki oleh adik sally dan dapat makan tengahhari masakan dari mak. Sedap tau!


Nasi putih, sup ayam, ayam goreng bercili, sayur campur dan air sarsi

Semalam turun lagi rumah mak ambik pc yang dah siap dan dapatlah makan kek Hari Ibu yang dibuat oleh adik sally...Farah


Kek Fruitilicious ... sedap tau!

Dah selesai














Thursday, April 23, 2015

RESEPI FRUITILICIOUS CAKE


ASSALAMUALAIKUM




Bahan-bahan untuk kek vanila :
  1. 3 cawan tepung naik sendiri
  2. 6 biji telur
  3. 2 cawan gula kastor
  4. 250gm buttercup
  5. 2 sudu teh esen vanila
  6. 6 sudu besar air suam 
  7. 1 sudu teh baking powder
Cara penyediaan kek : 

  1. Pukul buttercup dengan gula kastor sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul. Selepas itu bolehlah masukkan esen vanila.
  2. Ayak tepung bersama dengan baking powder. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit disulami dengan air suam  ke dalam adunan butter tadi dan pukul hingga rata. Pastikan mula dengan tepung dan disudahi juga dengan tepung.
  3. Bolehlah dibakar pada suhu 170oC - 180oC selama 30 minit. Adunan di atas boleh dapat 2 loyang bulat yg biasa. Sudah masak bolehlah disejukkan dahulu.
Bahan-bahan untuk hiasan kek :
  1. Topping cream jenama Vivo
  2. Buah peach (dlm tin)
  3. Buah laici (dlm tin)
  4. Pitted sweet dark cherries (dlm tin)
  5. Buah ceri merah 
  6. Piping jelly



  1. Kek yang sudah sejuk tadi dibelah 2 dan disapukan setiap lapisan dengan jus laici (dlm tin) kemudian sapukan dengan topping cream. Selepas itu susun buah-buahan tadi di atas lapisan kek. Buat sehingga mendapat 4 tingkat/lapisan kek. 
  2. Akhir sekali hiaslah di atas kek dan keliling kek dengan topping cream dan buah-buahan mengikut kreativiti anda. Sapukan sedikit piping jelly di atas buah-buahan hiasan tadi. Tujuannya untuk mengilatkan buah-buahan tersebut. 


Selamat Mencuba !!







Monday, April 6, 2015

JOM MAKAN-MAKAN DI HARI AHAD



ASSALAMUALAIKUM, apa khabar? Harapnya semua sihat-sihat di pagi isnin ni yea. Rindu nak menulis kat blog ni tapi kadang-kadang tu macam tak de idea je. Ok lah semalam hari minggu kan dan ramai yang bercuti begitu juga dengan anak sally...nabilah. Jadi kami sekeluarga pun keluar la ke kedai sekejap...sebenarnya nak beli bahan-bahan tambahan untuk mee kari. Untuk makan petang hari ni, nabilah sediakan mee kari. Bahan utama iaitu mee ditukar kepada spaghetti. Air tangan dari anak la pulak sekarang...hehe. Jom tengok gambarnya...



Di Econsave Batang Kali ni sempat jugak la nabilah belanja kami kek. Kek-kek ni datangnya dari Chef Din yang beralamat di Kampung Sungai Kamin, Ulu Yam Bahru. Sedap jugak la kek-keknya dan murah pulak tu. Jom layan gambar-gambar kek tu yea....


Yang disebelah kiri ialah hazelnut chocolate cake dan sebelahnya ialah green tea cake. 


Sebelah kiri ni ialah moist cake dan sebelahnya ialah strawberry cheesecake.


Yang akhir ni ialah carrot cake.

Selesai...jumpa lagi di lain cerita. 





Saturday, February 21, 2015

JOM MAKAN KEK !!


ASSALAMUALAIKUM


chocolate banana cake


absolute chocolate cake


white chocolate macadamia cake


moist chocolate cake

Kesemua gambar kek-kek di atas adalah 'dinner' kami pada malam semalam. Semuanya dibelanja oleh anak sally...khadijah. Saja je nak makan kek, tu yang beli sebelum harga-harga kek di Secret Recipe ni naik harga disebabkan GST. Bila dah ada GST ni semua barang makanan dinaikkan harga...emmm. Jom layan lagi gambar-gambar kek dari Secret Recipe yg pernah kami makan haritu...


yang kiri sekali ialah raspberry cheese cake, yang tengah ialah chocolate fudge cake dan yang kanan ialah fruitilicious cake.

Sally suka makan chocolate banana cake dan fruitilicious cake...kombinasi kek dan buah-buahan memang sedap dan menyelerakan. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket