PAJERI MANGGA


ASSALAMUALAIKUM

Pernah makan pajeri mangga tak? Sesiapa yang tak pernah makan tu bolehlah cuba resepi dari sally ni. Senang aje buatnya, macam masak pajeri nenas cuma kita tukar nenas kepada mangga.

Bahan-bahan : 
  1. Buah mangga (sedang-sedang masak, kalau muda nanti masam pula dan kalau terlampau masak nanti lembik dan hancur pulak buah mangga tu)
  2. Rempah kari daging/ayam
  3. Santan
  4. Kerisik
  5. Bawang merah
  6. Bawang putih
  7. Halia
  8. Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
  9. Daun kari 
  10. Garam
  11. Gula
Cara memasak : 
  1. Potong buah mangga seperti dalam gambar atau ikut hati masing-masing
  2. Halia, bawang merah dan bawang putih dihiris kemudian ditumis, masukkan juga kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun kari
  3. Bila bahan-bahan diatas dah garing, masukkan rempah kari daging/ayam dan masak sehingga pecah minyak
  4. Masukkan santan, kerisik, garam dan gula
  5. Bila dah mendidih baru masukkan buah mangga tadi 
  6. Biarkan sehingga agak pekat sedikit dan bolehlah ditutup api
Sukatan untuk bahan-bahan di atas terpulang kepada cita rasa masing-masing. Sally menggunakan 2 biji buah mangga sahaja.





Selamat mencuba... 



Followers

Recent Comments