Tuesday, November 27, 2012

KEK PISANG BERCHOC CHIP


ASSALAMUALAIKUM




Bahan-bahan untuk kek pisang berchoc chip :

4 biji pisang montel yang telah masak di lecek
4 sudu besar susu tepung (perasa coklat)
1 cawan minyak jagung
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 1/2 cawan gula kastor
1 1/2 sudu teh esen vanila
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
choc chip dan choc rice secukupnya

Cara membuatnya :

Lecekkan pisang kemudian campurkan dengan susu tepung perasa coklat. Pukul telur dan gula sehingga kembang kemudian masukkan pisang tadi, minyak jagung, esen vanila dan digaul sebati. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder tadi ke dalam adunan pisang. Kemudian masukkan pula choc rice dan choc chip dan digaul rata. 

Sapu loyang dengan sedikit margerin kemudian masukkan adunan tadi dan dibakar sehingga masak. Lebih kurang 25 - 30 minit. Kek masak apabila lidi yang dicucuk ke dalam kek licin dan tiada adunan melekat pada lidi. 

Resepi di atas adalah resepi yang telah kak ina buat dan terpulang kepada anda untuk mengubah suai mengikut cita rasa sendiri.  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket