Saturday, April 28, 2012

Jalan-jalan hari Khamis





Assalamualaikum, jumpa lagi. Hari ni nak citer sikit pasal urusan keluarga kak ina. Mula-mula kami pergi klinik kesihatan Ulu Yam Bharu utk checkup anak sulung yg nak masuk plkn tu. Kami pergi kul 9.00 pagi dan sampai kat situ ... ramai pulak orang. Tanye kat nurse tu nak buat checkup ... katanye kul 2.00 ptg kena dtg balik. okeylah ...suami pun ckp jom pergi kat klinik rasa pulak. Sampai kat rasa pulak...nurse tu pun cakap kul 2.00 utk checkup budak2 plkn ni. Emm... Kebetulan kami nak pergi ke Kuala Kubu Baru utk urusan bsn pulak jadi suami cakap cuba tengok kat hospital Kuala Kubu tu. Kat sini hari ni dah penuh jadi kena buat appointment utk minggu depan ??? cancel jugaklah nak checkup kat sini sbb suami akak susah sikit nak dpt cuti. Lagipun minggu dpn jugaklah anak kak ina nak bertolak ke sana. 


Dah lapar pulak...jom singgah kat kedai mamak yg famous kat kkb ni...capati ni kak ina nye...

Yang ni lak anak sulung kak ina nye...
Roti canai telur utk anak2 kak ina dan suami...      

Tengok jam awal lagi ... lepas tu kami singgah kat masjid ulu yam bharu ni. Selepas solat zohor baru pergi balik ke klinik kesihatan ulu yam tadi. Ingatkan dapat giliran no 1 ni bolehlah terus masuk bilik doktor utk checkup rupanye belum lagi. Kat tempat menunggu ke 2 ni kena ukur tinggi dan berat dulu. Kemudian check mata dan air kencing. Lepas tu ingatkan bolehlah cepat dipanggil tapi kena tunggu jugak sampailah kul 5.15 ptg baru lah giliran anak kak ina masuk. Mana taknye doktor kat sini seorang aje lepas tu ptg Khamis juga waktu check utk baby dan ibu2 mengandung. Jadi terpaksalah tunggu hingga giliran yg ke3 akhir. Aduh...duh... perut kami semua dah berkeroncong...maklumlah dari pagi tadi hanya makan capati dan roti canai aje... tengahari belum makan lagi. 


5.30 ptg selesailah sudah checkup dgn doktor. Kami semua kelaparan dan kepenatan. Maklumlah kami semua tak dapat makan dan rehat. Takpelah mungkin ada hikmahnye... kemudian kami pergi makan kat kedai mamak kat Batang Kali ni pulak. Selepas bershopping sikit kat pasaraya Econsave, kami pun balik rumah ... itupun selepas selesai solat maghrib kat Masjid Bandar Utama Batang Kali.










Friday, April 20, 2012

April ... April...

Assalamualaikum, semoga sihat selalu. Ini adalah blog pertama kak ina. Bukan ape... teringin jugak nak buat blog lepas tengok anak2 dan rakan2 fb ada blog. Kalau ada salah silap harap maaf ye. Maklumlah orang baru katakan... hehe


Mula2 kak ina nak ceritakan pasal bulan April ni. Selalunye bila masuk je bulan April, kak ina dah rasa gembira. Tapi tahun ni ... 2012, macam2 perasaan yg kak ina rasakan. Lebih2 lagi dah hampir bulan Mei ni... lagilah perasaan berdebar2 dan sedih ... semuanye adalah. Bukan apa ... anak sulung kak ina yg tak pernah berjauhan dgn kami sekeluarga ni akan memasuki plkn di Pekan, Pahang. Dahlah jauh dan kami pun tak pernah sampai kat sini. Jadi ... faham2 ajelah... macam2 yg difikirkan. 


Sedih ... maklumlah kak ina ni jenis sensitif. Mudah mengalirkan air mata. Sedih ke, gembira ke ... mesti air mata ni nak keluar. Bila dah konfem nama anak kak ina kena masuk plkn ni (pengambilan 2), bukan aje hati anak kak ina yg berdebar2 tapi kak ina ni pun berdebar2 jugak. Doa kak ina semoga anak kak ina ... Syahirah Nabilah selamat menjalani segala apa jua program yg dianjurkan di situ. Semoga anak kak ina juga sentiasa dilindungi dengan selamatnye oleh ALLAH SWT selama berada di pusat itu nanti...Amin. 


Pada bulan ni juga anak kak ina telah mendapat tawaran untuk menyambung pelajaran di IPTS di dalam bidang yg diminatinye. Insyaallah kalau ada rezeki bolehlah jadi chef. Semoga ALLAH SWT  memakbulkan impiannye... Amin. Bila anak kak ina dapat panggilan dan surat tawaran dari IPTS tu kak ina rasa gembira sbb anak dapat meluaskan dan mendalami pengetahuan dalam bidang yg diminati secara tak langsung dapat menjamin masa depannye dgn kejayaan. Maklumlah kak ina tak dapat peluang masa lepas sekolah dulu... sedih... Jadi anak kak ina tangguhkan dulu kemasukan ke IPTS tu pada bulan September. 


April ... merupakan bulan kelahiran kak ina dan anak kedua kak ina. Tarikh lahir anak kak ina Siti Khadijah sehari sebelum tarikh lahir kak ina. Insyaallah kami akan menyambut bersama keluarga secara sederhana aje. Pada bulan ni juga kak ina mendapat berita tentang atuk (ayah mak kak ina) yg berasal dari United Kingdom. Kak ina tak tipu tau... Selama ini kami adik beradik dan sepupu kak ina mencari2 berita tentang atuk orang putih ni. Dipendekkan cerita... adik bongsu kak ina telah mendapat email dari peguam yg telah memberi beberapa info tentang atuk dan ahli keluarganye. Kak ina rasa gembira dan sedih mengenang kisah atuk yang terkorban sewaktu Jepun menjajah Malaysia. Kami juga telah berkenalan dengan adik tiri atuk (mak saudara kak ina) yg menetap di Perth, Australia melalui facebook. Bagus jugak fb ni ... dapat menghubungkan tali persaudaraan yg telah lama hilang.

Disertakan gambar-gambar yang berkaitan dlm cerita ni.
























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket